Doe de NIS2 zelftest: is de NIS2-richtlijn van toepassing op jouw organisatie?
De digitale wereld verandert snel, en daarmee neemt ook het risico op cyberaanvallen toe. Om bedrijven beter te beschermen tegen deze dreigingen, heeft de Europese Unie de NIS2-richtlijn ingevoerd. Maar hoe weet je of deze richtlijn van toepassing is op jouw bedrijf? Met de NIS2 zelftest van de overheid krijg je snel duidelijkheid.
Inhoud van dit artikel
Wat is de NIS2-richtlijn?
De NIS2-richtlijn (Network and Information Security Directive) is ontworpen om de digitale weerbaarheid van organisaties in Europa te versterken. De wet geldt voor sectoren zoals:
- Energie
- Gezondheidszorg
- Vervoer
- ICT-diensten
Ook als jouw organisatie diensten levert aan bedrijven in deze sectoren, kan de NIS2-richtlijn van invloed zijn op jouw beveiligingsmaatregelen.
Doe de NIS2 zelftest
De NIS2 zelftest helpt je snel te bepalen of de richtlijn op jouw organisatie van toepassing is. Het invullen van de test duurt slechts een paar minuten en levert belangrijke inzichten op:
- Moet jouw organisatie voldoen aan de NIS2-richtlijn?
- Word je aangemerkt als ‘essentiële’ of ‘belangrijke’ entiteit?
- Onder welk toezicht valt jouw organisatie in Nederland?
Je kunt de zelftest hier invullen: NIS2 Zelftest.
Voor wie is de NIS2 zelftest relevant?
De zelftest is relevant voor bedrijven die:
- Producten of diensten aanbieden in de EU
- Actief zijn in sectoren zoals energie, gezondheidszorg, vervoer of ICT-diensten
- Mogelijk groeien in personeel of omzet en in de toekomst onder NIS2 kunnen vallen
Vooral voor ICT-dienstverleners die werken met grotere bedrijven in deze sectoren is het belangrijk om te weten of de NIS2-richtlijn van toepassing is. Ook als jouw organisatie nu nog klein is, kan de wetgeving bij groei of fusies later alsnog op jou van toepassing worden.
Wat als NIS2 wél van toepassing is?
Als uit de NIS2 zelftest blijkt dat de richtlijn voor jouw bedrijf geldt, zijn er drie belangrijke verplichtingen waarmee je rekening moet houden:
- Zorgplicht: Je moet zelf een risicoanalyse uitvoeren en passende maatregelen nemen om de continuïteit van je diensten te waarborgen. Dit houdt onder andere in dat je IT-systemen goed beveiligd moeten zijn, bijvoorbeeld door gebruik te maken van Microsoft 365 met ingebouwde beveiligingsfuncties zoals Multi-Factor Authentication (MFA).
- Meldplicht: Bij ernstige cyberincidenten moet je binnen 24 uur een melding doen bij de toezichthouder en het Computer Security Incident Response Team (CSIRT).
- Toezicht: Organisaties die onder NIS2 vallen, komen onder toezicht te staan en worden gecontroleerd op hun naleving van de richtlijn. Dit toezicht kan variëren van intensief tot minder streng, afhankelijk van de omvang van je bedrijf.
Commpro helpt jouw organisatie NIS2-proof te worden
Bij Commpro staan we klaar om jouw organisatie te ondersteunen in het voldoen aan de NIS2-eisen. Of de NIS2-richtlijn nu direct of indirect invloed op jouw bedrijf heeft, wij helpen je bij:
- Beveiliging van werkplekken en systemen: Wij zorgen ervoor dat jouw Microsoft 365-omgeving optimaal beveiligd is, met oplossingen zoals Microsoft Intune, Microsoft Defender en Azure Information Protection.
- Veilige e-mailcommunicatie: Wij implementeren beveiligingsprotocollen zoals DMARC, DKIM, en SPF, om ervoor te zorgen dat je e-mailverkeer beschermd is tegen phishingaanvallen.
- Proactieve monitoring: Met geavanceerde tools zoals Azure Sentinel monitoren we continu je IT-systemen en zorgen we voor beveiligingsrapportages.
Waarom nu actie ondernemen?
Hoewel de NIS2-richtlijn nog in de overgangsfase is naar de Nederlandse wetgeving, is het verstandig om nu al maatregelen te treffen. Dit helpt je niet alleen boetes te voorkomen, maar verbetert ook de digitale beveiliging van je bedrijf. Bovendien kunnen klanten of partners al nu hogere eisen stellen aan jouw beveiliging.
Conclusie
De NIS2-richtlijn kan grote impact hebben op jouw organisatie, vooral als je actief bent in sectoren die cruciaal zijn voor de maatschappij. Door de NIS2 zelftest in te vullen, krijg je inzicht in de vraag of deze richtlijn voor jou geldt. En mocht dit het geval zijn, dan staat Commpro voor je klaar om je te helpen voldoen aan de eisen.
Doe de NIS2 zelftest vandaag nog en neem contact met ons op voor meer informatie of ondersteuning!